De Smitsloo Groep Nationale Haringsmaaktest in Oegstgeest

De Smitsloo Groep Nationale Haring Smaaktest vindt plaats op woensdag 6 juli van 18.00-20.00 uur in restaurant Villa Beukenhof te Oegstgeest. De afgelopen zeven jaar was deze consumenten haring smaaktest zeer succesvol. Vishandelaren uit alle delen van Nederland zijn geïnteresseerd in het concept, waarbij prominente landgenoten haringen blind en onder notarieel toezicht proeven en beoordelen. Het is daarmee de eerlijkste consumenten smaaktest van Nederland. De haring smaaktest staat open voor iedere vishandelaar, die zijn klanten een top-product wil voorzetten. *).

De winnaar van de Haring Trofee heeft de Lekkerste Haring van Nederland.

Aanpak

De notaris serveert de haring van de deelnemers onder nummer en onder gelijke omstandigheden. Alle juryleden, de ‘Prominente Proevers’, beoordelen de haring op smaak, vetgehalte, graten enzovoort. Zij geven per haring punten. Aan het eind van de proeverij telt de notaris de punten op. De haring met de meeste punten wint. Hierna maakt de notaris bekend, welk bedrijf achter de winnende haring zit. De organisatie maakt ook de nummers 2 en 3 bekend. De overigen hebben al een bewijs van nominatie voor de ‘Lekkerste haring van Nederland’ gekregen. Alle deelnemers krijgen bovendien een podium op de website en Facebookpagina van de Smitsloo Groep Nationale Haringsmaaktest die het gehele jaar door publiek trekken.

Nicoline Schuitemaker directeur van de gelijknamige Katwijkse vishandels, roept vishandelaren met liefde voor hun product op, aan de smaaktest deel te nemen. “Het is een eerlijke krachtmeting tussen vis-professionals. Van mensen met hart voor een goed product die dat graag aan hun klanten willen laten weten. Deze test levert alle deelnemers, nog los van de uitslag, de nodige positieve publiciteit op in hun eigen vestigingsgebied. De smaaktest is het enige en leukste evenement waarbij het om de haring en de consument-beleving draait. Ook ontvangen de deelnemers een juryrapport, waar zij hun voordeel mee kunnen doen.

Prominente Proevers

Eerdere Prominente Proevers waren onder meer bioloog/auteur Maarten ‘t Hart, culinista Janny van der Heijden, voorzitter visbranchevereniging VNV Peter van de Laar, de Japanse ambassadeur Hiroshi Inomata, activiste Janice Deul, de burgemeesters van Leiden, Katwijk en Oegstgeest, schrijver presentator Thomas Rueb, politiek commentator Arend Jan Boekestijn, oud Nederlands Elftalspeler Wim Rijsbergen, Tour de France bergklassement winnaar Steven Rooks en schrijfster Simone van der Vlugt e.v.a. personen van naam en faam.

Aanmelden

Aanmelden voor de Smitsloo Groep Nationale Haring Smaaktest kan door een mail naar haring@departij.nl te sturen. Voor praktische informatie over deelname, reglement en kosten kunt u tijdens kantooruren bellen of appen naar 0646 200 621.

*) het aantal deelnemers is dit jaar gemaximeerd op 25. Haringleveranciers zullen in volgorde van aanmelding kunnen deelnemen.

De Smitsloo Groep National Haringsmaaktest wordt mede mogelijk gemaakt door DeClercq Adocaten Notariaat en Villa Beukenhof.